Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Asjalised mälestused - Lahinguplatsid, laagriplatsid, sõjateed ja muud sõjalised mälestised - Laagriplats Rootsi sõjast

Tarbja küla Jõe talust ½ kilomeetrit olla Rootsi-Vene sõja aegne laagri ase. Praegu on sääl asundus pääl, millest üht kohta kutsutakse Laagriasemeks.
EKLA, f 199, m 44, 43 (II-G) < Paide-Anna khk., Tarbja k., Jõe t. - Hilda Kõrge < Hans Schmidt, 55 a. (1930)

Matusekoht – sõjaaegne?
Äivere [Eivere] küla Kustas Lundeni heinamaal on nn Saareotsa või Kuusiksaar. See on teat koht, kuhu olla maetud tammeristi alla üks inime Rootsi sõja ajal. Üks karjamemm olla selle vastu rääkind, et maetud olla sinna mitte sõjaohver, vaid keegi, kes maha lastud (jahimees või maha lastud jahimehe poolt).
EKLA, f 199, m 44, 43 (II-G) < Paide-Anna khk., Äivere [Eivere] k., Indreko t. - Hilda Kõrge < Johannes Velsker, 70 a. (1930)